Skip to main content

Er Burgess Excel virkeligt det bedste kanin foder?

Burgess vs Grainless

Burgess Excel kanin foderpiller, er det de bedste pellets på markedet? Det skal ikke være nogen hemmelighed at der er et hype omkring Burgess Excel kanin foder her i Danmark. Det bliver ofte anbefalet som værende noget af det bedste foder til kaniner. Men er Burgess kanin pellets egentlig så gode? I denne artikel vil gennemgå ingredienslisten og sammensætningen af næringsstofferne i dybden og vi vil sammenligne dem med nogle andre kaninfoder piller, Grainless Health Complete, pellets til dværgkaniner. Læs med og se hvem der vinder.

burgess og graniless kanin foder

Først laver vi en sammenligning af næringsstofferne i de to produkter. Dernæst laver vi en sammenligning af ingredienserne i hhv Burgess Excel Adult Mint og Grainless Health Complete.

Næringsanalysen

Ifølge Textbook of Rabbit Medicine (1), som er en anerkendt bog brugt af dyrlæger verden over, der baserer sin viden på baggrund af kliniske forsøg og forskning, skal sammensætning af godt kaninmad se sådan ud:

  • Crude fiber skal være minimum 18%
  • Crude protein skal være mellem 12% – 16%
  • Fedt skal være mellem 1%-4%
  • Calcium indholdet skal være mellem 0,6%-1%

Desuden anbefales det af mange at den dominerende ingrediens i en foderpille til kaniner er græs, da kaniner naturligt spiser meget græs, og deres tarmsystem er bygget til at fordøje græs, grønne blade, og en smule træ.

Crude fiber

Er en analysemetode der måler nogle af de fibre der er i foderet. Det siger egentlig ikke så meget om hele indholdet af fibre i kaninpillerne, da den ikke medregner alle forskellige fibertyper. Men det er denne analysemetode man har vedtaget skal være obligatorisk på kæledyrsfoder. På dansk hedder det også råfibre eller træstof.

Fibre er utroligt vigtige for kaniners fordøjelse, tændernes sundhed og kaninens velvære. Jo højere fiberindhold jo bedre er det. Har du også hørt eller læst at Burgess har et meget højt indhold af fibre i forhold til andre mærker kaninfoder?

Crude protein

Er en metode at analysere kaninfoderets proteinindhold, og det er også altid den samme metode der skal bruges, så man kan sammenligne de forskellige fodertyper, og vide at det er sammenligneligt. På dansk hedder det råprotein. Til almindeligt foder skal proteinindholdet være i den lave ende nemlig 12-14% ideelt set. De 16% er til unger der vokser og langhårede kaniner.

Fedt

Da stuekaniner ikke bevæger sig så meget og tilmed tit får for mange lækkerbiskner er det bedst hvis fedtindholdet er i den lave ende af de 1-4%.

Calcium

Kaniner har brug for lidt calcium fra foderet hver dag til at opretholde sunde tænder og knogler. Men de kan også få for meget, det giver en tyk cremet urin og vil på sigt give alvorlige nyre og blære problemer.

Sammenligning af næringssammensætningen

Herunder viser vi sammensætningen af næringsstoffer i hhv. Burgess Excel Kanin Mint og i Grainless Health Complete.

  Burgess Excel Adult Rabbit Mint Jr Farms Grainless Health Complete Anbefalede værdier
Beneficial fibre 39%
Crude fibre 19% 21% Min. 18%
Crude protein 13% 11,9% 12-14%
Fedt 4% 3,6% 1-4%
Calcium 0,75% 0,6% 0,6-1%

 

Ud fra skemaet ses det at begge fodertyper er gode i forhold til sammensætningen af fibre, protein, fedt og calcium. Der er mange andre mærker på markedet, som har et alt for højt fedtindhold og et alt for lavt fiber indhold. Da Burgess indeholder 19% fibre og Grainless indeholder 21% fibre og Grainless tilmed har et lidt lavere fedtindhold end Burgess kaninpillerne, må vi her udråbe Grainless Health Complete til at være vinderen ud fra næringssammensætningen.

Beneficial fiber

Burgess har noget i deres næringsanalyse der hedder Beneficial fiber som er på 39%. Navnet beneficial fiber er noget de selv har fundet på, og refererer i virkeligheden til en anden analyse af fiberindholdet som hedder NDF. Denne analysemetode medregner nogle flere forskellige fibrer end crude fiber, og siger mere om det rigtige fiberindhold i kaninfoderet. At Burgess skriver denne analyse på deres næringsammensætning får folk til fejlagtigt at tro, at der er flere fibre i end i andre fodertyper (og det ved de godt). Men man kan ikke sammenligne denne analyse med andre mærkers crude fiber indhold. Hvis andre fodertyper ville lave en NDF analyse, ville deres fiber indhold også blive tilsvarende højere. Man kan kun sammenligne Crude fiber med Crude fiber. Grainless indeholder flere fibre end Burgess.

Burgess Excel indeholder IKKE flere fibre end Grainless eller andre typer foder.

Det er et rent reklamestunt de har lavet her, som vildleder forbrugeren.

Sammenligning af ingredienserne

Nu ser vi på ingredienssammensætningen af de to mærker.

Burgess Excel indeholder:

Græs, hvede, havre, sojabønneskaller, ærter, gær, mint, Sojaolie, Dicalciumfosfat, salt, Kortkædede Fructo-oligosaccharide, råkalk, mineraler.

Græs er første ingrediens, hvilket selvfølgelig er godt, men man ved ikke hvilket græs det er og om der kun er en slags græs (hvilket der nok er, ellers havde de nok skiltet med at der var flere).

Hvede, havre sojabønneskaller er ikke rigtigt kaninmad, og alle billige at fremstille og indeholder ikke nok calcium. Det er heller ikke godt for fordøjelsen. De er tilsat i mængder der giver den rigtige næringssammensætning.

Sojaolie for at give den rigtige næringssammensætning.

Dicalciumfosfat tilsat for at tilføre calcium, som der ikke er nok af i foderet naturligt.

Fructo-oligosaccharide er et sødestof og afførings stabiliserende stof, som dels giver kaninen mere lyst til at spise foderpillerne og hjælper fordøjeligheden af de ikke gavnlige ingredienser som hvede, havre og sojaskaller.

Grainless Health indeholder:

Enggræs, rævehale, havregræs, hundegræs, rødkløver, skarp ranunkel, ruggræs, uldent honninggræs, gylden havre, smalbladet vikke, humlesneglebælg, mælkebøtte, vejbred, kodriver, marguerit, tusindfryd, stor bibernelle, hvid snerre, pastinak, skovsyre, Gamander ærenpris, alindelig fuglegræs, tysk raigræs, blød hejre, fuglegræs, gærdevikke, tre-tandede orkidé, knoldet ranunkel, ærteflager. Vegetabilske fibre, gulerødder 3,9%, hørfrø 1,9%, rødbeder, hampfrø, sort spisskommen, gurkemeje, morgenfrueblomst, hyldebær, pomace, FOS, havtorn, blåbær, hindbær, bønneplante, merian, anis, basilikum, fennikel, hyldeblomster , Lavendel blomster, rosmarinblade, salvieblade, timian, yucca;

Her ser vi en sammensætning af mange forskellige slags græs, grønne blade, ukrudt og blomster. Ingen tilsatte korn, olier eller sødestoffer. Her er heller ikke tilsat afføringsstabiliserende stoffer, for det er der ikke brug for.

Der skal ikke et videskabeligt geni til for at se hvilken ingrediensliste der er mest naturlig for en kanin. Den helt klare ubestridte vinder er …. Ta daaa…. GRAINLESS HEALTH COMPLETE

Litteratur:

(1) Textbook of rabbit medicine af Molly Varga

https://www.sciencedirect.com/book/9780702049798/textbook-of-rabbit-medicine

Ela

Close Menu

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com