Skip to main content

Hvilke planter kan kaniner tåle

Her er en liste over grønne planter og grene du kan plukke i haven eller naturen og give din kanin

Hvilke planter kan kaniner tåle? Vi ønsker alle at forkæle vores små langørede uldtotter, og bruger gerne mange penge på lækkerrier, foderpiller og dejligt frisk hø, men det absolut lækreste OG sundeste du kan give din kanin, er faktisk at plukke frisk græs, ukrudt og grene fra træer og buske ude i naturen eller i haven. Vi plukker selv ukrudt og græs flere gange ugentligt eller dagligt i sommerhalvåret og om vinteren plukker vi friske grene til dem, og de elsker det. Faktisk vil de oftest hellere have det end de vil have købte lækkerbiskner, frugt eller grøntsager fra køkkenet. Vi tror på at jo tættere kælekaninens mad er på den føde vildkanier spiser, jo sundere er den også. Så bare kom i gang med at plukke lækkert grønt ?

Vilde kaniner

Unde i naturen kommer vilde kaniner op af deres huler under jorden to gange om dagen for at spise. De er skumringsdyr så det sker omkring solopgang og solnedgang, i denne belysning er de mest sikre for rovdyr. Det første de gør når de kommer op, er at spise en masse græs, både vådt og tørt, hurtigt for at fylde maven op og blive mætte med det nødvendige foder. Føler kaninerne sig rimeligt sikre for rovdyr, går de så rundt og udvælger lækre grønne skud, blade og blomster. Derefter leger de med hinanden eller hvad kaniner nu kan li at gøre. Om vinteren spiser de mest bark og nåletræer.

Grønt plantemateriale er nødvendigt

Græs, hø, grønne blade og bark indeholder meget cellulose, som er en bestanddel i planters cellevægge som gør planten stiv. Mennesker kan ikke nedbryde cellulose, men kaniner kan, de har faktisk brug for cellulose for at deres tarmsystem kan fungere optimalt. For det første hjælper det med at slibe tænderne, som jo vokser hele livet, og skal holdes korte. Desuden vil den længere tyggeproces stimulere tarmsystemet.

Kaninens tarmsystem (kort fortalt)

Når kaninen spiser føde, vil planterne deles op i to dele nede i tarmen. Den ene del med de fordøjelige plantedele vil optages i tarmen og resten kommer ud som hårde runde kaninpøller. Den anden del med cellulosen bliver blandet med bakterieflora i blindtarmen og pakkes ind i en hinde. Disse bløde hindeindpakkede pøller kommer ud og spises så igen direkte fra numsen. På anden tur gennem tarmsystemet nedbryder bakterierne den ufordøjelige cellulose til mindre stykker som kan optages gennem tarmen som næring.

Tilvænning af frisk græs og blade

Hvis din kanin kun er vandt til at få foderpiller og hø, og du pludseligt giver den frisk græs og grene, kan den godt få tyndskid. Det er ikke fordi den ikke kan tåle det. Foderpiller er ikke naturligt føde for den, og dens tarmbakterier fungerer ikke optimalt, derfor kan floraen i tarmen ikke følge med og nedbryde og optage græsset optimalt. Men foderpillerne er tilsat vitaminer som er gavnlige for tamkaniner, da de ikke får det samme udvalg af grønt og forskellige friske græsarter som vilde kaniner får. Skulle uheldet være ude, så stop med at fodre med græsset og foderpiller i nogle dage. Giv den kun hø, og evt Fibreplex, som er gavnlige mikroorganismer der forekommer naturligt i kaniners tarme, indtil pøllerne er normale igen. Start så meget langsomt op med græs igen, evt. kun nogle få strå og blade om dagen, og øg mængden langsomt over tid. Så har tarmfloraen tid til at blive bygget op.

Liste med kaninsikre græs, ukrudt og grene

Herunder følger en liste med blomster, ukrudt og blade som vi jævnligt giver til vores kaniner. Der findes helt sikkert et hav af andre planter som du kan give, men da vi ikke er eksperter i flora og fauna skriver vi kun dem på som vi med sikkerhed ved kan spises ?

Vilde planter

Grene fra træer og buske

Græs

Kærlig hilsen

Free The Bunny

Ela

Close Menu

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com