Skip to main content

Sådan vælger du de bedste pellets til din kanin

Der er stor forskel i kvaliteten på de forskellige pellets på markedet. Her er en guide til hvordan du vælger de bedste pellets til din kanin

Vilde kaniner ude i naturen spiser hver dag rigtig mange forskellige grønne planter. De spiser sig mæt i forskellige græsarter, som giver dem de fibre, de har brug for og supplerer kosten med en masse ukrudt, urter, grene, frø, blomster og blade.

Kaniner spiser ikke korn, soja og søde frugter. I hvert fald kun meget sjældent.

I dag kan man heldigvis få pellets, der ligner en vild kanins kost. 

Din kanin skal have en varieret kaninkost

Mange stuekaniner får en alt for ensidig og forkert kost. De får hø med én græsart og pellets som for den største del består af korn og så måske en gulerod. Det er slet ikke nok til at tilfredsstille din kanins daglige behov for en god varieret kaninkost.

Du kan nok ikke slippe udenom at kigge på ingredienslisten af dit foder….SÅ VEND POSEN OM OG SE HVAD DER ER I!

Hvad skal du se efter når du er ude at købe pellets:

1. Undgå mysliblandinger

Mysliblandinger kan købes i de fleste supermarkeder og mange dyrehandlere. De består som regel af forskellige korn, mais, tørret frugt, og et eller andet ukendt ruskumsnusk med farvestoffer i. Der er to problemer med mysliblandinger. Det ene problem er at de fleste fedtstoffer er i nogle af tingene, og de fleste proteiner i andre af delene, og kaninen så sorterer fx alle dele med proteiner fra, og derved ikke får mødt dens næringsbehov. Det andet problem er at samtlige af de mysliblandinger vi har kigget på har indeholdt for lidt fibre og for mange korn. Kaninpillerne skal være ensartede.

myslibanding vs pellets

2. Første ingrediens skal være græs

Der kan enten stå græs, timothy, bjerghø, græsmel, urtegræs, engsvingel, engrævehale eller lucerne (som ikke rigtigt er græs men den er ok alligevel). Hvis der står “vegetabilske biprodukter” er det ikke et godt produkt. Det kan nemlig være hvad som helst, og det er sikkert ikke noget godt og sundt der er i.

græs

3. Korn, soja, majs, vegatabilske biprodukter – Nej tak

Det er ikke ideelt hvis der står korn, soja, hvede, foderhvede, foderhavre, havre, sojabønner, sojabønneskaller, vegetabilske biprodukter, majs eller ris som de første 3 ingredienser. Det er billigt og let at fremskaffe for producenten, men kaniners fordøjelse er ikke bygget til at spise det, og da der er bedre og mere naturlige alternativer, er det ikke nødvendigt at fodre med det.

hvede og soja

4. Flere forskellige græsarter og urter

En kanins naturlige føde er flere græsarter, urter og blomster hver dag, og dette kan man i dag få i foderpiller, så hvorfor ikke give dem føde som passer til kaninen. Jo flere forskellige græsarter og urter der er i jo bedre. Det kan stå i et ord som Urtegræs, eller producenten kan skrive alle de forskellige græsser og urter på.

Her er navne på nogle græsser: Timothy, rævehale, hundegræs, draphavre, engsvingel, rajgræs, rødsvingel, hundegræs m.fl.

Her er navne på urter der kan være i: cicorie, vejbred, brændenælde, mælkebøtte, marietidsel, kløver, vikke, morgenfrue og mange andre.

 

urter

5. Fibre og fedt

Der skal mindst være 18% fibre i for at kaninens tarmsystem fungerer godt, og det er analysemetoden Crude Fiber du skal kigge efter. Og fedtprocenten må ikke overstige 5%, fordi kaniner kan let blive overvægtige når de holdes som kælekaniner.

fedtfibre

6. Calcium, fosfor og D-vitamin

Mange ved at kaniner ikke kan tåle for meget calcium (de har dog brug for noget). Calcium indholdet skal være mellem 0,6-1%. Hvis kaniner får et overskud af calcium i kroppen kan det give forgiftninger i form af forkalkede indre organer og smertefulde urinsten. Dette kan ses ved tyk cremet tis. Fosfor skal være på 0,4-0,8%.

Vidste du desuden at D-vitamin fremmer calciumoptagelsen. Kaniner er meget sarte overfor D vitamin forgiftning og for meget kan derfor også føre til forkalkede organer. Der anbefales at kælekaniner får mellem 600-1200 I.U. D-vit i foderet. Og med et absolut maximum på 2000 I.U. og minimum 300 I.U. Der er set forgiftningssymptomer i foder med ned til 2300 I.U. Vær opmærksom på at nogle af de “gode” foderpiller på markedet indeholder 3500 I.U. altså over det niveau der giver forgifningssymptomer.

dvit-cal-fos

Her er 4 forskellige typer pellets som alle overholder ovenstående

Disse 4 kaninpiller er indtil videre de eneste fodertyper på markedet, som vi er stødt på, som alle overholder ovenstående kriterier. De indeholder alle mange græsarter og urter, og giver derfor din kanin en varieret og naturlig kaninkost. De overholder desuden alle anbefalingerne til næringsstofsammensætningen, har et højt fiberindhold og består ikke af kornprodukter.

 • Fibre 25%
 • Fedt 3%
 • 1000 IU D-vit

Det indeholder timothy græs som første ingrediens og urtegræs som anden ingrediens med 30 forskellige græsarter og urter.

Beaphar pillerne er den af de 4 foderpiller med mindst forskellige græsser og urter i. Til gengæld er det de foderpiller der har det højste fiberindhold. Så hvis du er bange for din kanin ikke får fibre nok, hvis den fx ikke spiser nok hø, kan det være det ideelle foder til jer. Pillerne er ret grove i strukturen.

 • Fibre 21%
 • Fedt 2,7%
 • 700 IU D-vit

Pillerne består som første ingrediens urtegræs fra usprøjtede marker med 42 forskellige græsarter og urter. De har desuden tilført 8 ekstra urter.

Bunny Nature er de pellets med flest forskellige planter og græsser, og giver derfor din kanin den mest varierede kost af disse 4 forskellige piller. De kommer desuden fra naturbeskyttelsesmarker, så de er også gode for naturen. Det er de pellets der har det laveste fedtindhold. Så de er måske gode ved tendens til overvægt. Pillerne er store og grove i strukturen.

 • Fibre 21%
 • Fedt 3,6%
 • 1200 IU

De Består af urtegræs som første ingrediens med 32 forskellige græsarter og urter. Der er desuden tilsat 11 ekstra urter og nogle lækre bær og grøntsager.

Grainless Health Complete er de eneste af de 4 forskellige pellets der er fremstillet ved ekstrudering. Det gør pillerne mere kiksagtige (lige som fx burgess). De er lettere at spise, og det er de piller, som vores kaniner bedst kan lide smagen af. Så har du en kræsen kanin er det måske de mest ideelle kaninpiller for jer. De har desuden det højste D-vitamin indhold.

 • Fibre 21,5%
 • Fedt 2,9%
 • 1000 IU D

Kaninpillerne består som første ingrediens af urtegræs med 32 forskellige Græsser og urter. Og så er der yderligere tilsat 6 urter.

Grainless Complete Dværgkanin er de mest prisvenlige af disse 4 forskellige piller, selv om de stadig har et stort udvalg af græsser og urter. De har desuden også et lavt fedtindhold. De er grove i stukturen.

Ela

Close Menu

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: hello@themenectar.com